İşitme Cihazları

İşitme Cihazı Nedir ?

İşitme Cihazları mantık olarak dışarıdaki sesleri cihazda bulunan mikrafon ile algılayıp sesi yükselterek kişinin duymasını sağlayan cihazdır. Cihaz hastanın işitme sorununun kullanırken ortadan kaldırır fakat işitme kaybını azaltması veya artmasına neden olmaz.

İşitme Cihazı Nasıl Çalışır ?

İşitme cihazları gündelik hayatta karşılaştığımız sesleri içerisinde bulundurduğu mikrafon ve hoperlör ile yükselterek hastanın duymasını sağlar. Cihazda bulunan mikrafon çevredeki akustik ses dalgalarını toplayarak kendi özel sinyallerine çevirir. Bu alınan özel sinyaller entegre ve cihaz modellerine göre değişen farklı yardımcı cihazlar ile cihaz içinde ses güçlendirilip hoperlöre iletilir. Hoperlör bu durumda kendisine gelen bu güçlü sinyalleri kendi içinde tekrar ses dalgasına dönüştürür. Güçlendirilen ses dalgası son olarak hastaya iletilir ve hastanın daha sağlıklı işitmesine neden olur.

İşitme Cihazının Başlıca Parçaları

Mikrafon: Gelen sesleri özel sinyallere dönüştürür.

Entegre: Sinyalleri işler hoperlöre iletir.

Hoperlör: Sinyalleri ses dalgalarına çevirip kulağa iletir.

Pil: Gereken elektirik enerjisini sağlar.

 

 

İşitme Cihazı Nasıl Belirlenmeli ?

Hastanın kendine en uygun işitme cihazını belirlemesi devamlılık ve sağlıklı bir işitme için çok önemlidir. Kendisi için uyumlu bir cihaz belirlenmez ise yaradan çok kişinin kendisine zararı olacaktır. Bu yüzden işitme denemesi, uygulaması ve cihaz hakkındaki bilgilendirmeleri odyoloji uzmanları tarafından ilk ağızdan hastaya iletilmelidir. Hastanın kullanmaya karar vereceği cihaz modeli (Kulak içi veya Kulak arkası), işitme kaybı, hastanın kanal yolu, yaşı ve kalıp akustik özelliklerine göre belirlenmelidir. Hastanın yaşa bağlı kulak çökmesi en önemli etkenlerdendir. Tek kulak veya çift kulak işitme cihazı kullanılacağına hastanın işitme testleri ile odyoloji uzmanıyla değerlendirilip karar verilir. Çift taraflı işitme kayıplarında iki kulağada işitme cihazı kullanımı sesleri dengeleyeceği için, kalabalık ve gürültülü ortamlarda kelimeleri anlama ve ses kaynağının belirlenmesinde olumlu olacaktır.

Bireysel Özellikler Dikkate Alınmalı

İşitme Cihazı ayarlı yapılır ve belirlenirken hastanın bireysel istekleri ve fiziksel özellikleri dikkate alınmalı. Bazı işitme sorunu yaşayan hastalarda sesi anlasa da sesleri ayırt edememe durumları olmaktadır. İşitme cihazları kullanıcıya duyamadığı sesleri duymasına yardımcı olabilir fakat hastanın anlamayla ilgili problemi varsa bu durumda kullanıcıya yardımcı olamaz.

İşitme Cihazı Tipleri Nelerdir ?

Kulak Arkası İşitme Cihazları:

Kulakğın içine özel olarak yapılan ve yerleştirilen plastik veya sert malzemeden yapılan kulak kalıbına ince ve şeffaf bir hortum ile birbirine bağlanan kulağın arkasına yerleştirilen işitme cihazıdır. İşitmede yardımcı olacak parçalar kulağın arkasına yerleştirilen kutucuğun içindedir. Sesler işitme cihazından hortum ile kulak kalıbına doğru yola çıkıp kulak kalıbından geçerek kulağa verimli bir şekilde iletilir. Cihaz Boyutunun rengi, boyutu, ve özellikleri üretici firmaya göre değişiklik göstersede genel çalışma mantığı aynıdır.

Kulak İçi İşitme Cihazları:

İşitme cihazı doğrudan kulak kanalına uygun olarak kanala yerleştirilir. Kulak içi işitme cihazları hafif ve orta derece işitme kayıplarında tercih edilmelidir. Cihazın parçalarını koruyan dış katman sert malzemeden oluşmaktadır. Cihaz direk kulağın içinde sabit olarak durduğu için kulak akıntılarından ve kirlerinden etkilenme ihtimali çok yüksektir. Çocuklarda ilk başta dar olan kalıplar yaşları büyüdükçe kanal yapısı değiştiği için bebek ve çocuklarda kulak içi işitme cihazı kullanılamaz.

İşitme Cihazları Pil Çeşitleri

Piller renklerine göre 10 Numara sarı , 13 numara turuncu, 312 numara kahve rengi ve  675 numara mavi renge belirlenmiştir. işitme cihazlarında kullanılan piller özel olarak üretilen ve ne yazık ki şarj olamayan pillerdir. Pil alırken alınan pilin arkasında bant yapışık olduğuna dikkat edilmelidir, pilin arkasındaki bant söküldükten sonra pil kullanıma hazır hale gelir.

Fiyat bilgi ve daha fazlası için bizimle iletişime geçebilirsiniz…

11.01.2022
10
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Abdullah Yılmaz
Abdullah Yılmaz
Merhaba!
Asil İşitme cihazları olarak Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1