Ülkemizde İşitme Cihazı Alışkanlığı

İşitme cihazları; işitme kaybı olan kişilerin, problem teşhis edildikten sonra normal bir yaşam sürmeleri için gerekli tıbbi ürünlerdir. Herhangi bir hastalık, kaza veya yaşlılıktan kaynaklanabilecek işitme kaybının kalıcı olduğunu anladıktan sonra, iyileşmenin ilk yolu işitme cihazı kullanmaktır. Ancak işitme kaybına rağmen ülkemizde işitme cihazı kullananların sayısı olması gerekenin çok altındadır.

Rakamları daha iyi anlamak için karşılaştırma yaparak açıklamaya çalışacağız. 83 milyona yakın nüfusa sahip 2 ülke, Almanya ve Türkiye. Almanya’da işitme cihazı merkezlerinin sayısı 6.500’ün biraz üzerindedir. Yıllar içinde hızlı bir büyüme olmadı ve yaklaşık 20 yıl önceki rakamlar bugün hala geçerli. 15 yıl önce 100 civarında olan işitme cihazı merkezi sayısının 2021’de 1500’e çıktığı Türkiye’de durum farklı, ancak bugün. Nüfus ve işitme kayıplı birey sayısı hemen hemen aynı olan iki ülke arasındaki işitme cihazı merkezlerinin sayısındaki farklılık da işitme cihazı kullanma eğilimimizi göstermektedir.

Her yıl satın alınan işitme cihazı sayılarına bakacak olursak, Türkiye’nin yıllar içinde hızla büyüdüğünü bildiğimiz halde Almanya’nın ortalama 1,5-2 milyon cihaz satın aldığını bildiğimiz halde TÜİK’in verileri bu konuda bize yardımcı olmasa da, Dernekle yaptığımız araştırmalara göre sadece 200 tane ülkemizin 10 milyon işitme cihazı satın aldığı söylenebilir. Neredeyse eşit nüfusa sahip iki ülkenin sadece 1/10’luk işitme cihazı arzına sahip olması, ülkemizde işitme cihazı kullanımı hakkında bize iyi bir fikir vermektedir.

2021 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yeni bir tebliğ ile SGK’nın çift işitme cihazı için ödeme yapacağı açıklandı. Bu gelişmeyle birlikte, işitme engelli vatandaşlarımızın daha rahat satın almaları için işitme cihazı istemelerini ve sayı artırma ihtiyacını ortadan kaldırmasını umuyoruz.

Sonuç olarak ülkemizin yapısında 3 milyona yakın işitme kaybı olan insan var ancak işitme kaybı sınıra ulaşana kadar işitme cihazlarına yaklaşılmadığı için işitme cihazı kullanım oranı çok düşük. İşitme uzmanları olarak, ister SGK’nın artan yardımı ile, ister genel olarak işitme bilincinin artmasıyla, işitme cihazına ihtiyacı olan herkesin işitme cihazı edinmesini ve kullanabilmesini istiyoruz.

20.01.2022
10
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Abdullah Yılmaz
Abdullah Yılmaz
Merhaba!
Asil İşitme cihazları olarak Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1